Perpetual journal

Een fijne manier om je tekenvaardigheid te oefenen en op peil te houden is het werken in een tekenboekje. Ik ben ermee gestart toen ik in 2010 lid werd van de VBKN. Inmiddels heb ik er verschillende: van vruchten, van schelpen, de tuin, de tekendagen en vakanties.

Daarnaast heb ik een heel bijzonder tekenboek: het ‘perpetual journal’ , waarvoor ik enthousiast gemaakt werd door Lara Gastinger (www.laracallgastinger.com).

In een lezing die ik gaf voor de VBKN vertel ik over mijn ervaringen met het bijhouden van een perpetual journal. Je kunt de lezing op YouTube terugkijken:

Het boek is verdeeld in 52 weken, elke week maak ik er een tekeningetje in. Is het jaar om, dan teken ik er in dezelfde week en op dezelfde pagina iets bij. Ik ben nu met het derde jaar bezig. Alles mag: werken met potlood of pen, met kleurpotlood of aquarel. Een foutje is niet erg, helemaal uitwerken kan, maar is niet noodzakelijk.

Een week in het perpetual journal

Starten met het boek kan op elk moment. Het is handig om vooraf de pagina’s te voorzien van de data van de week. Onderwerpen genoeg, ik vind altijd wel iets tijdens een wandeling of ik pluk iets uit de tuin. Het is mooi om later de boekjes weer door te kijken en te zien wat ik toen getekend heb. Ook fijn om te zien dat de tekeningen steeds beter worden.

Mocht je zelf aan de slag willen, gebruik dan wel een schetsboek met goed tekenpapier. Mijn boekjes zijn van Margreet van Erven (www.boekjesenmappen.nl) , prachtig gebonden en met stevig glad papier en op verzoek 52 naast elkaar gelegen bladzijden.

Perpetual journal

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op mijn Instagrampagina : www.instagram.com/jenny.post2